آشکار است که اعراب برای مقابله با قدرت ایران حاضر شدهاند با رژیم صهیونیستی عادی سازی روابط نمایند این مسئله میتواند سرافکندگی بزرگی در تاریخ سیاسی اعراب باشد
سفر دونالد ترامپ به سرزمینهای اشغالی در شرایطی اتفاق افتاد که نخستین پرواز مستقیم میان ریاض و تلآویو، انجام شد. رئیسجمهور آمریكا با هیات همراه خود دیروز (دوشنبه) پایتخت عربستان را به مقصد سرزمینهای اشغالی ترك كرد. این سفر در معادلات منطقه غرب آسیا بسیار حائز اهمیت میباشد. در واقع، محورها و روند دیدار ترامپ از پایتخت عربستان سعودی و پس از آن سفر او به سرزمینهای اشغالی این سیگنال را مخابره میكند كه دولت آمریكا خواهان ایجاد تغییراتی در معادلات سیاسی منطقه است.
همزمان با سفر رئیس جمهور آمریکا مقامهای کشور عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی مواضع تند خود را نسبت به مسائل منطقه ابراز کردهاند. آنها با هدف نهایت بهرهگیری از حضور ترامپ، قصد دارند ادهاهای واهی خود را بر کرسی بنشانند. در تایید این موضوع میتوان به اظهارات ضد ایرانی مقامهای سعودی اشاره کرد. همچنین، بر اساس گزارش جروزلم پست، (بنیامین نتانیاهو) نخستوزیر رژیم صهیونیستی در آستانه سفر (دونالد ترامپ) رئیسجمهوری ایالات متحده آمریكا اعلام كرد كه قدس پایتخت اسرائیل بوده و خواهد ماند. او كه در جشنی به مناسبت پنجاهمین سالگرد اشغال قدس برگزار میشد، تا کید کرده بود که امشب به تمامیجهان به صورت كاملا روشن اعلام میكنیم كه قدس پایتخت ابدی اسرائیل است.
بیان این اظهارات از سوی مقامهای اسرائیلی نمودی از این مسئله است كه آنها امیدوارند رئیس جمهور جدید آمریكا با افزایش حمایتهای خود از اسرائیل و با اعمال فشار بر طرفهای فلسطینی، خواستههای آنان را به كرسی نشاند. با تمامی این تفاسیر میتوان در قالب چند محور اساسی ابعاد اهمیت و اهداف ترامپ از سفر به سرزمینهای اشغالی را مورد تحلیل قرار داد.
1- گامهای عملی برای ایجاد ائتلاف عربی- عبری
یکی از موضوعاتی که اخیرا رسانههای غربی و عربی تبلیغات زیادی را در ارتباط با آن انجام دادهاند، ایجاد ائتلاف منطقهای عربی- عبری بر ضد ایران است. اکنون نیز پس از سفر ترامپ شاهد بودیم پس از ماهها شائبه پیرامون، ایجاد ائتلاف میان رژیم صهیونیستی با كشورهای عربی، اولین پرواز میان ریاض- تلآویو، نمود عینی به این موضوع بخشید. در واقع، اولین سفر خارجی رئیس جمهور آمریکا، نشانگر این موضوع است که احتمال ایجاد ائتلاف بزرگ میان كشورهای عربی با اسرائیل وجود دارد. پرواز مستقیم ریاض- تلآویو تنها یك سفر سیاسی عادی نیست؛ بلكه جمع دو ضد یا نقیضین با یكدیگر است. حتی در 5 سال گذشته كسی نمیتوانست تصور كند چنین رغبتی از سوی اعراب برای ایجاد ائتلاف با صهیونیستها وجود داشته باشد، اما اكنون شاهد هستیم كه اعراب حاضر به این امر شدهاند. بدون تردید، هدف اصلی آنها از قبول این سرافكندگی سیاسی، مهار قدرت مقاومت ضد استکباری و ضد صهیونیستی در منطقه بوده و خواهد بود.
2- احیای قدرت سنتی آمریکا در غرب آسیا
یکی از مهمترین اهداف ذهنی که ترامپ با اتکاء به آن به ریاست کاخ سفید دست یافت، شعار احیای قدرت سنتی و سروری آمریکا در جهان بود. اکنون، پس از سالها مناسبات نه چندان حسنه میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی با دولت باراک اوباما، شاهد هستیم که دونالد ترامپ با انتخاب عربستان و سرزمینهای اشغالی بهعنوان اولین سفر خارجی، میخواهد این پیام را منتقل کند که در پی احیای مناسبات سنتی آمریکا با متحدان منطقهایاش میباشد. علیرغم این مساله ترامپ در بطن سفر خود قصد دارد نشان دهد که آمریکا با مدیریت کانونهای بحران، نیروی هژمون در سطح جهانی است.
در اثبات این موضوع شاهد بودیم که ترامپ در همان ابتدای ورود به فرودگاه بن گوریون، ضمن تقدیر از تعهد ناگسستنی بین واشنگتن و تل آویو گفت: در اولین سفرم به كشورهای خارجی در مقام رئیسجمهوری، به این سرزمین مقدس و باستانی آمدم تا بار دیگر بر تعهد ناگسستنی بین آمریكا و اسرائیل تاكید كنم. او همچنین تاكید كرد: فرصت نادری برای برقراری ثبات، امنیت و صلح در این منطقه، شكست دادن تروریسم و ایجاد هماهنگی، رفاه و آرامش در آینده وجود دارد. البته، تنها با همكاری با یكدیگر میتوانیم به این هدف دست یابیم. راه دیگری وجود ندارد. این اظهارات نشانگر آن است که رئیس جمهور آمریکا قصد دارد با رهبری آمریکا روند معادلات در منطقه غرب آسیا را در دست بگیرد و از این طریق هژمونی از دست رفته واشنگتن را احیا کند.
3- حل مساله فلسطین با نام ترامپ
یکی دیگر از اهداف ترامپ در سفر به سرزمینهای اشغالی، حل مساله فلسطین است. در حقیقت، ترامپ قصد دارد با سادهسازی بحران افتخار بزرگ حل مساله فلسطین را با نام خود ثبت کند و در آینده به عنوان کسی خطاب شود که بحران چند دههای را در غرب آسیا حل کرده است. در همین زمینه بر اساس گزارشهای منتشر شده، ترامپ بعد از دیدار با دولتمردان رژیم صهیونیستی، با محمود عباس، رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین در رامالله دیدار خواهد داشت. همچنین، ترامپ در بدو ورود به اراضی اشغالی فلسطین، از وجود فرصتی نادر برای برقراری ثبات در منطقه خاورمیانه سخن گفت. به گزارش خبرگزاری فرانسه، (دونالد ترامپ) كه درصدد یافتن راههایی برای از سرگیری مذاكرات سازش میان رژیم صهیونیستی و فلسطین است. در واقع، بسیار امیدوار است که بتواند این مساله پیچیده را حل و فصل نماید.
4- سرکیسه کردن اعراب با ابزار ایران هراسی
یکی از مشهودترین ابعاد سفر ترامپ به عربستان و متعاقب آن دیدار با مقامهای سیاسی کشورهای عربی بدون تردید در ارتباط با گرفتن امتیازات مالی از آنها بوده است. ترامپ با رویکرد کاسبکارانه خود، قصد دارد که اعراب را سر کیسه کند و در این مسیر هیچ ابزاری به اندازه بزرگنمایی در تهدید ایران برای امنیت آنها با موفقیت همراه نبوده است. طی دیدار دو روزه ترامپ از ریاض و بعد از سفر به تلآویو، شاهد بودیم که بارها از ایران به عنوان بزرگترین تهدید یاد شد و اظهاراتی ضد ایرانی از سوی طرفهای نشست بر علیه تهران ابراز گردید نتیجه این موضوع هم در امضای قرارداد خرید تسلیحات از سوی سعودیهای به ارزش 110 میلیارد دلار و انعقاد قراردادهای تجاری و اقتصادی به ارزش بیش از 250 میلیارد دلار نمود یافت. روند اخیر نشان میدهد که تا چه اندازه آمریکاییها در سرکیسه کردن اعراب با ابزار ایران هراسی موفق بودهاند.
البته باید به این امر توجه داشته باشیم که سخنان ضد ایرانی ترامپ و مقامهای سعودی با واکنش شدید مقامهای وزارت خارجه ایران نیز همراه شد. بهرام قاسمیی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در اظهاراتی قاطعانه تاکید کرد: (رئیسجمهوری آمریكا در سخنانی مداخله جویانه، تكراری و مملو از ادعاهای بیپایه علیه كشورمان تلاش كرد بار دیگر با ترویج ایرانهراسی و در تداوم سیاستهای خصمانه آمریكا علیه ایران، كشورهای منطقه را به خرید هرچه بیشتر تسلیحات آمریكایی تشویق كند.) در مجموع، آشکار است که اعراب برای مقابله با قدرت ایران حاضر شدهاند با رژیم صهونیستی عادی سازی روابط کنند و این مسئله میتواند سرافکندگی بزرگی در تاریخ سیاسی اعراب باشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/6692
تگ ها: